Bedrijfsnetwerk

Het bedrijfsnetwerk (ook wel datanetwerk) is het hart van je organisatie. Het zorgt ervoor dat men intern in verbinding staat met elkaar en medewerkers hun werk kunnen uitvoeren. Al je gaat (ver)bouwen, uitbreiden of een nieuw bedrijfsnetwerk wilt, is het dus enorm belangrijk dat het bedrijfsnetwerk goed is aangelegd. Alleen zo zorg je ervoor dat het netwerk betrouwbaar is en je er geen last van hebt of druk over hoeft te maken.

Een bedrijfsnetwerk zorgt ervoor dat alle machines, ICT-apparaten en/of industriële machines met elkaar gekoppeld zijn of kunnen worden. Zo kunnen de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Het netwerk bestaat uit twee onderdelen: bekabeling en actieve en passieve componenten. De kwaliteit van een netwerk hangt af van de afstemming tussen deze twee onderdelen. Het netwerk is zo snel als de zwakste schakel van deze combinatie. De kabels kunnen helemaal fantastisch zijn, maar als de componenten er niet goed op is afgesteld, heb je hier niets aan.

Bij het aanleggen van een bedrijfsnetwerk zijn voorafgaand een aantal vragen belangrijk:

– Zo is het zaak om te kijken naar de omgeving van het netwerk. Gaat het bijvoorbeeld om een industriële omgeving met veel grote machines of om een kantoor waar een aantal computer staan? Dit heeft invloed op materialen die benodigd zijn. Die dienen afgesteld te worden op datgeen wat de omgeving vraagt. Uitval of storing door het verkeerd aanleggen van een netwerk kan grote financiële gevolgen hebben.
– Ook is het zaak om na te gaan wat de netwerkbelasting wordt. Moet het netwerk hoge prestaties leveren omdat er grote hoeveelheden data op hoge snelheid moet worden verzonden? Is er veel rekenkracht nodig omdat er veel gebruik wordt gemaakt van grafische programma’s? Is er veel bandbreedte nodig? Of volstaat een basisverbinding omdat er enkel verbinding moet zijn met internet, printers en telefoons?
– Verder is het belangrijk om te kijken naar de omvang en omgeving van het pand. Dienen er ruimtes en/of gebouwen met elkaar verbonden worden? Wat zijn de onderlinge afstanden? Waar staat het pand? Als dit in een bosrijke omgeving is met weinig internetontvangst is het bijvoorbeeld verstandig om met kabels te werken. Er dient daarom goed gekeken te worden naar de invloeden van buitenaf die effect kunnen hebben op het netwerk.

Zoals je hierboven leest, zijn er veel belangrijke punten waar op gelet dient te worden. Het is daarom zeer aan te raden om een professional hiervoor in te schakelen. Niets is vervelender dan een haperend netwerk. Het brengt frustraties en zal de productiviteit van de medewerkers erg naar beneden halen. Een bedrijfsnetwerk moet het gewoon doen en je moet er geen omkijken naar hoeven te hebben. MultiTeck voorziet in advies en verzorgt alle benodigde werkzaamheden die komen kijken voor het aanleggen en inrichten van bedrijfsnetwerken.