Meet- en regeltechniek

Meet- en regeltechniek is de verzameling van alle technieken met betrekking tot het meten en regelen van dynamische systemen. Zoals het woord al aangeeft, zijn er twee onderdelen te onderscheiden: de meettechniek en de regeltechniek. De meettechniek bestaat uit een verzameling van verschillende technische systemen waarmee metingen worden gedaan. Denk hierbij aan het meten van de temperatuur, tijd, snelheid of druk. De regeltechniek zorgt ervoor dat deze temperatuur, druk of inhoud naar een bepaald ingesteld punt ingeregeld kan worden.

 

Met meettechniek wordt de temperatuur van een kamer gemeten. Dit wordt gedaan aan de hand van software, zoals een PLC. De temperatuur wordt doorgegeven aan een computersysteem die regeltechniek bevat. Hier is een bepaalde gewenste temperatuur ingesteld. De regeltechniek zorgt ervoor dat de kamer naar een ingestelde temperatuur wordt verwarmd of juist gekoeld. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan meet de meettechniek dit.
Vervolgens wordt er een seintje gegeven naar de regeltechniek, die op zijn beurt ervoor zorgt dat de centrale verwarming of de airco in spaarstand gaat. De meet- en regeltechniek zorgen dus voor een constante wisselwerking.

 

Het is zeer aan te raden om het inregelen van meet- en regeltechniek door een technicus te laten doen. De hardware en software van de systemen moeten op de juiste manier(en) worden ingesteld om (grote) problemen te voorkomen. Het voordeel van een goed ingeregeld systeem is dat het zuiniger is, brandveiliger en beter voor de houdbaarheid van de systemen. Daarnaast zorgt een goed geprogrammeerd systeem ervoor dat je als gebruiker heel weinig omkijken hebt, zodat je de interface nauwelijks hoeft te gebruiken.

 

MultitTeck helpt bij het uitzoeken van de juiste meet- en regeltechniek. Verder zorgen we voor de juiste hardware, interface en displays. Ook de bedrading, sensoren en andere meettechnieken worden door ons verzorgd. Om het systeem helemaal goed in te regelen, installeren en programmeren we de softwaresystemen op basis van jouw wensen. Zo heb je nergens meer omkijken naar. Interesse? Neem contact op.