Motor Management Systeem

Een Motor Management Systeem zorgt er simpel gezegd voor dat de motor van een auto zo efficiënt en schoon mogelijk functioneert. Het is daarmee een onmisbaar deel voor een langdurig behoud van je auto en voor het milieu. Tegenwoordig wordt er veel meer van een Motor Management Systeem gevraagd dan vroeger. Dit heeft te maken met de vele technische ontwikkelingen en functies die een auto tegenwoordig heeft. Ook eist de wetgeving dat een auto steeds schoner wordt.

 

Hoe werkt een Motor Management Systeem?

Het Motor Management Systeem is de benaming voor de software die onderdeel is van de Electronic Control Unit (ECU), net zoals kabelbomen. De ECU zorgt voor de verbranding in de motor en houdt in de gaten of dit op de juiste wijze gebeurt. Deze controle wordt gedaan met behulp van een groot aantal sensoren, die met kabelbomen aan de ECU vast zitten. De sensoren meten bepaalde waardes en sturen deze waardes door naar de ECU. Met de informatie gaat de ECU aan het werk. Zijn de waardes niet goed, dan stuurt de ECU bij. Zo wordt de hoeveelheid brandstof per injectie verhoogt/verlaagt of worden de kleppen bijgesteld. Ook wordt het lucht-brandstof mengsel op het juiste moment ontsteekt.

Dit zorgt ervoor dat de motor zo efficiënt mogelijk loopt. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van de motor, maar ook voor de uitstoot. Een efficiënte motor is beter voor het milieu dan een inefficiënte motor. Een Motor Management Systeem is een klassiek voorbeeld van een auto-onderdeel waar de gemiddelde automobilist weinig tot geen weet van heeft dat het in een auto zit. Totdat het motormanagementlampje op het dashboard begint te branden. Als dit lampje begint te branden dan heeft een sensor een defect gevonden of is er ergens een kabelbreuk. Om je auto niet de vernieling in te helpen is het zeer aan te raden om zo snel mogelijk naar een garage te rijden en je auto te laten uitlezen. Op zoek naar de storing. En om dit te verhelpen.

De meest voorkomende storing van een benzinemotor is dat er een verkeerde hoeveelheid brandstof wordt toegediend. Of dat dit op het verkeerde moment wordt gedaan. Bij een dieselmotor is het meest voorkomende probleem overmatige roetuitstoot. Dit gebeurt als de verbranding zorgt voor te veel roet en het roetfilter hierdoor verstopt raakt. De EGR-klep kan dan gaan haperen.

 

Motor Management Systeem inregelen, aanpassen of uitlezen

Het Motor Management Systeem is een complex en ingenieus systeem. De processen dienen naadloos op elkaar aan te sluiten. De software in de ECU wordt aangepast, ingeregeld of uitgelezen met geschikt apparatuur. Het systeem wordt uitgelezen bij problemen en defecten. Het kan ook zijn dat je aanpassingen hebt gedaan of laten doen aan je auto. Dit kan een vervanging van een onderdeel zijn, maar ook het tunen van je auto. Bij dergelijke aanpassingen of upgrades dient het Motor Management Systeem opnieuw ingeregeld te worden, om alles weer naadloos op elkaar te laten inspelen.

Naast geschikt apparatuur is hier specialistische kennis nodig. Het is bijzonder aan te raden om voor zaken rondom het Motor Management Systeem een specialist in te schakelen. Bij een verkeerde afstelling kan er een of meerdere ernstige defecten aan je motor ontstaan. Dit zijn over het algemeen hele dure defecten.

MultiTeck is een specialist op het gebied van Motor Management Systemen en verzorgt het uitlezen, aanpassen en/of inregelen van dergelijke software. Dit geldt voor zowel reguliere personenauto’s, als oldtimers en specialistische projecten. Zeker ook voor autoprojecten in de rallysport. Vragen, opdrachten of benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een e-mail naar info@multiteck.nl.