Kabelbomen

Doordat auto’s steeds meer elektronica bevatten, zijn er in de auto ook steeds meer draden te vinden. Een automobilist wil en krijgt steeds meer functies: navigatie, parkeersensoren, cruise control, bluetooth. Om te voorkomen dat het in de auto een rotzooi of wirwar wordt van draadjes, worden de draden gebundeld in een kabelboom.Een kabelboom is dus een onderdeel van een auto. Het behoort tot de elektrotechnische onderdelen van een voertuig. Een kabelboom is simpel gezegd een geheel van verschillende draden en connectoren. Deze draden zijn aan en met elkaar verbonden door middel van verschillende bandjes.

Kenmerkend voor een kabelboom is een centrale bundeling, vanuit dit punt worden alle draden naar verschillende componenten van een auto geleid­. Vanuit de centrale bundeling worden er verschillende vertakkingen gemaakt. Deze vertakkingen zijn kleine groepen of losse draden die naar specifieke onderdelen van de auto leiden. Hoe meer elektronische onderdelen, hoe meer vertakkingen er moeten worden gemaakt. Een kabelboom is een zeer belangrijk onderdeel van een auto. Bij een slechte kabelboom heeft de auto voortdurend storingen en kan het motormanagementsysteem zijn werk niet goed doen. De auto loopt niet goed en onderdelen slijten (veel) sneller dan normaal.

De kabelbomen van deze tijd worden aangestuurd door chips, die de kabelboom gebruikt om de componenten met elkaar te laten communiceren. De componenten worden zorgvuldig op elkaar afgestemd en berekend, het is niet verstandig om zelf zomaar een aantal kabels te koppelen of te verlengen. Er kan dan een groot probleem ontstaan met kortsluiting en doorbranding tot gevolg. Een kabelboom bestaat al snel uit meer dan duizend kabels, met een totale lengte van ruim een kilometer.
 
Een kabelboom ligt verspreid door een auto. Het meeste ligt onder het dashboard. Vanuit daar loopt de kabelboom naar de motor en de rest van de auto, tot helemaal aan het achterlicht.
 
Kabelbomen worden aangebracht in allerlei voertuigen en machines. MultiTeck is gespecialiseerd in de kabelbomen voor in een auto. We leggen complete kabelbomen aan voor raceauto’s, oldtimers of reguliere personenauto’s. Ook voor het repareren of upgraden van uw huidige kabelboom bent u bij ons aan het juiste adres. Of wilt u een compleet nieuw ontwerp? Kan ook! Alle soorten bekabeling en kabelbomen kunnen wij voor u op maat maken. Mail naar info@multiteck.nl of bel naar 0653541181 voor een afspraak.